Κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως μετά την κατανάλωση τροφών, στα δόντια προσκολλώνται μικρόβια τα οποία σχηματίζουν ένα επίχρισμα που ονομάζεται μικροβιακή πλάκα. Η μικροβιακή πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί με τη χρήση της οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί σωστός τρόπος βουρτσίσματος.

Στην περίπτωση όμως που η μικροβιακή πλάκα δεν αφαιρεθεί εξολοκλήρου, τότε με την επικάθηση του σάλιου πάνω της σχηματίζεται η τρυγία ή πέτρα. Η πέτρα δεν μπορεί να αφαιρεθεί με την οδοντόβουρτσα και γι” αυτό το λόγο χρειάζεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο για αποτρύγωση ή καθαρισμό. Διαφορετικά, εάν παραμείνει στο δόντι, θα κατακρατά όλο και περισσότερα μικρόβια με αποτέλεσμα να προκαλεί φλεγμονή των ούλων ή και τερηδόνα στα δόντια.

Ο καθαρισμός γίνεται ή με εργαλεία χειρός ή με το σύστημα υπερήχων, το οποίο είναι ένα ειδικό μηχάνημα που προκαλεί δόνηση σε ένα πολύ λεπτό ξέστρο και με καταιονισμό νερού αφαιρείται η πέτρα από τα δόντια.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ειδική πάστα στίλβωσης με την οποία γυαλίζεται η επιφάνεια του δοντιού και ειδικά αυτή πάνω στην οποία χρησιμοποιήθηκε το ξέστρο.