Η οδοντική λεύκανση είναι μια διαδικασία κατά την οποία εσωτερικές χρωστικές του δοντιού απομακρύνονται με τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου ή υπεροξειδίου του καρβαμιδίου σε μορφή ζελέ.

Υπάρχουν τρία είδη λευκάνσεων:

– Aυτή που γίνεται στο σπίτι. Σε αυτή τη μέθοδο ο οδοντίατρος φτιάχνει διαφανή ναρθηκάκια εξατομικευμένα στα δόντια του κάθε ενδιαφερόμενου. Αυτός στη συνέχεια τοποθετεί το ζελέ το οποίο του έχει δώσει ο οδοντίατρος μέσα στα ναρθηκάκια και έπειτα τα τοποθετεί στο στόμα του. Ανάλογα με το σκεύασμα μπορεί να τα φοράει από μία έως μερικές ώρες κάθε μέρα, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

– Αυτή που γίνεται στο ιατρείο. Σε αυτή τη μέθοδο ο οδοντίατρος τοποθετεί το ζελέ με ναρθηκάκια ή χωρίς στα δόντια του ενδιαφερόμενου και πολλές φορές απαιτείται η ενεργοποίηση του ζελέ με λάμπα φωτοπολυμερισμού. Το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται συνήθως σε 1-2 ώρες.

– Η εσωτερική λεύκανση που γίνεται στο ιατρείο σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια. Στη περίπτωση αυτή η δραστική ουσία τοποθετείται μέσα στο δόντι ούτως ώστε να δράσει ποιο βαθιά. Χρειάζονται επιπλέον ραντεβού μετά από συγκεκριμένες μέρες για αντικατάσταση της δραστικής ουσίας μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι η λεύκανση σε ζωντανά δόντια ενδέχεται κάποιες φορές να δημιουργήσει προβλήματα οδοντικής ευαισθησίας τα οποία τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται.

Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει προσεκτική εξέταση των δοντιών προτού ξεκινήσει η θεραπεία.