Τα οδοντικά εμφυτεύματα παρόλο που δεν είναι μια εντελώς καινούρια τεχνική αντικατάστασης εξαχθέντων δοντιών, στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Το εμφύτευμα έχει σχήμα βίδας το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και τοποθετείται μέσα στις γνάθους προκειμένου να στηρίξει ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια.

Γιατί με το εμφύτευμα δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παρακείμενο δόντι για στήριγμα, όπως συμβαίνει στις γέφυρες, και επομένως τα παρακείμενα δόντια παραμένουν άθικτα. Επιπλέον, το εμφύτευμα είναι σταθεροποιημένο στη γνάθο και το νιώθουμε σαν κομμάτι του εαυτού μας, σε αντίθεση με τις μασέλες τις οποίες πρέπει να τις βγάζουμε από το στόμα μας περιοδικά. (Επίσης, οι στατιστικές έχουν δείξει ότι τα εμφυτεύματα διαρκούν περισσότερο από κάθε άλλη προσθετική εργασία).

Αυτό δεν είναι τελείως απαραίτητο μιας και ένα εμφύτευμα μπορεί να στηρίξει και πάνω από ένα τεχνητό δόντι. Στο ραντεβού της εξέτασης μέσα από τον κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο θα εκτιμηθεί η στοματική κατάστασή σας και θα οριστεί ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα χρειαστείτε.

Συνήθως όλη η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 4- 5 μήνες . Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε θα μείνετε χωρίς δόντια αφού μπορούμε να σας προσαρμόσουμε προσωρινά δόντια για όσο διαρκέσει όλη η διαδικασία.

Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις αντενδείκνυται η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα. Αυτό θα φανεί μόνο με την κλινική και ακτινολογική εξέταση και αφού ληφθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις που το κόκαλλο σας δεν είναι αρκετό τότε μπορεί να χρειαστεί η χρησιμοποίηση κάποιου οστικού μοσχεύματος. Αυτό βέβαια θα συζητηθεί μαζί σας στο πρώτο ραντεβού της εξέτασης και ο χρόνος που θα χρειασθεί για την ολοκλήρωση της θεραπείας θα είναι πιθανών μακρύτερος.

Όλη η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν αισθάνεστε τίποτα. Μετά το πρώτο ραντεβού θα χορηγηθείτε με αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και πιθανώς αντιβίωση, οπότε και ο πόνος και το πρήξιμο θα είναι από ελάχιστο έως μηδαμινό.

Τα στατιστικά μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι η αποτυχία είναι μικρότερη του 5%. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ή αποτυχία ενός εμφυτεύματος. Στο ραντεβού της εξέτασης θα συζητηθούν μαζί σας όλοι αυτοί οι παράγοντες, ούτως ώστε να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Θα νιώθετε το εμφύτευμα σαν ένα οποιοδήποτε άλλο δόντι σας. Θα μπορείτε να τρώτε και να το χρησιμοποιείτε κανονικά χωρίς να έχετε το φόβο ότι θα πέσει ή ότι θα σπάσει.

Σε αρκετές περιπτώσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων προαπαιτείται η λήψη αξονικής τομογραφίας γνάθου (CBCT scan) προκειμένου να αξιολογηθεί η τρισδιάστατη ποιότητα και ποσότητα του οστού που θα επιτρέπει ή όχι την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν το οστό δεν είναι αρκετό για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων κρίνεται απαραίτητο να «χτιστεί” η περιοχή που θα γίνει η τοποθέτηση με ορισμένα υλικά που ονομάζονται οστικά μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα συνήθως είναι «ρινίσματα» οστού, είτε τεχνητά, είτε ανθρώπινης ή ζωικής προέλευσης κατάλληλα επεξεργασμένα και αποστειρωμένα ούτως ώστε να είναι βιοσυμβατά. Αυτά τοποθετούνται στην περιοχή που κρίνεται απαραίτητο και βοηθούν στην οστική αναγέννηση.

Το ιατρείο μας έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης εμφυτευμάτων καθοδηγούμενα μέσω ειδικών ναρθήκων που κατασκευάζονται έπειτα από μελέτη με ειδικό software. Tα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι:
1) Αποφεύγονται εκτενή χειρουργεία αφού πολλές φορές δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ούτε νυστέρι.
2) Ο χρόνος περάτωσης του χειρουργείου είναι ελάχιστος συγκριτικά με την κλασσική μέθοδο.
3) Η ατραυματική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σημαίνει ότι και ο μετεγχειρητικός πόνος ή μετεγχειρητικές επιπλοκές ελαχιστοποιούνται.
4) Η ακρίβεια στην τοποθέτηση επιτρέπει τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε περιοχές που με την κλασσική μέθοδο θα είχαν ρίσκο.
5) Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε ιδανικές θέσεις και κλίσεις, επιτυγχάνοντας τη μακροβιότητά τους.

Οστεοσυμπύκνωση είναι μια νέα τεχνική στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων κατά την οποία αντί να αφαιρείται οστό κατά τη δημιουργία φρεατίου, αυτό συμπυκνώνεται με αποτέλεσμα να διατηρείται ανέπαφη η ποσότητά του. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές φρέζες/τρύπανα και είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα ή ποιότητα οστού.

Περιστατικά εμφυτευμάτων