Η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ούλων και γενικά των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια.

Η οδοντική πλάκα η οποία δημιουργεί και την τρυγία (πέτρα) ευθύνεται τις περισσότερες φορές για την φλεγμονή των ούλων, η οποία γίνεται αντιληπτή με την αιμορραγία τους. Στις περιπτώσεις αυτές ,με έναν ενδελεχή καθαρισμό από τον οδοντίατρο και με συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες του οδοντιάτρου για συχνή στοματική υγιεινή, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Στις περιπτώσεις όπου εκτός από τα ούλα έχει επηρεαστεί από τη φλεγμονή και το περιοδόντιο (οστό κλπ) του ασθενή, τότε μιλάμε για περιοδοντίτιδα. Διάφοροι άλλοι παράγοντες εκτός της οδοντικής πλάκας μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας.

Γι” αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού καθώς και λεπτομερή κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο προτού ξεκινήσει η θεραπεία.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μερικά ραντεβού κατά τα οποία γίνεται βαθύς καθαρισμός των δοντιών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χειρουργική θεραπεία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η θεραπεία από μόνη της δεν μπορεί να φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει την ενδεικνυόμενη από τον οδοντίατρο διαδικασία στοματικής υγιεινής στο σπίτι.